Danske højskoleelever i mexicansk fængsel

Midt i ”ingenting” lidt uden for Palenque i delstaten Chiapas, Mexico, har vi, 11 elever fra Krogerup Højskole i Humlebæk, fået en enestående chance for at besøge fængslet Catazaja med det formål at få et indblik i politiske fangers liv.

Den 3. februar 2011 blev 117 bønder arresteret af de mexicanske myndigheder i en stor aktion, for ikke at ville opgive deres jord til fordel for at udvide den store turistattraktion, vandfaldet Agua Azul, med et luksuriøst turisthotel. Fem bønder er endnu fængslet. Vi fik mulighed for at tale med fire af dem.

Bandlyste farver

Udefra ligner fængslet en hvilken som helst anden intetsigende, lysegul, statslig bygning. Det eneste afslørerende er pigtråd på toppen af murene og et stort skilt ved indgangen med diverse forbud for besøgende.

Vi havde forinden fået fortalt, at der var strenge regler om, hvilket tøj vi måtte have på, og hvilke gaver vi måtte have med. En lang række farver var bandlyst for de besøgendes påklædning, fordi det af den grund skulle være lettere for fangerne at flygte om natten, hvis tøjet blev overgivet til dem.

Efter mange tøjskift, ventetid og grundig kropsvisitering fik vi lov til at møde de fire politiske fanger, Geronimo Guzàn Mendez, Domingo Perez Alvaro, Domingo Garcia Gomez og Juan Aguilar Guzman.

image

Kriller i maven

Med krilller i maven går vi ned ad trapperne, hvor den første der møder os er 80-årige Juan. Han har hele sit liv levet i sin landsby, hvor han hver dag har passet sin jord og familie. Rynkerne i hans solbrændte ansigt bærer præg af mange års hårdt slid, trods det er der stadig noget ungdommeligt i hans fremtoning.

Vi bliver ført ud gennem gården, og Juan begynder langsomt at fortælle, at de egentlig er fem fanger, men den sidste er mindreårig og derfor sidder i et ungdomsfængsel. Han tilføjer endvidere: ”Vi er alle fem anklaget for overlagt mord, hærværk og forstyrrelse af samfundordenen, der kan give op til 100 års fængsel. Egentlig var jeg slet ikke tilstede under begivelserne.”

Juan var til et møde med andre bønder, da han blev anholdt. Mexicos regering brugte en liste, hvorpå de ledende figurer i kampen for at beholde jorden var nedskrevet til strategisk at fængsle bønderne.

”De er ikke i fængslet som forbrydere, men er blevet kidnappet til brug i forhandling”, sagdeJuan Vazquez, talsmand for San Sebastian Bachajon, til et forberedende møde et par dage forinden.

Uvis fremtid

Da vi spørger, om de har haft andre besøgende, forklarer Domingo, at de mexicanske myndigheder har været der tre gange med forslag om, at de underskriver et dokument, der giver myndigheder råderet over deres del af jorden ved Agua Azul.

”Formentligt vil vi blive løsladt, hvis vi skriver under. Men vi står fast ved, at vi har ret til den jord, vi ejer. Derfor er vi enige om, at vi aldrig underskriversiger Domingo.

Nu er der gået tre måneder siden, vores venner blev fængslet og deres sag er endnu ikke blevet fremsat for en dommer. Deres fremtid er endnu uvis, og de ved ikke hvor længe, de skal dele deres 9 m2 store celle med 11 andre fanger. De fortæller om deres spartanske måltider og manglende lægehjælp samt diskriminering fra de ansatte i fængslet.

Udefra arbejdes der på at få de fem politiske fanger løsladt. Næste skridt er planlægningen af en aktion, som de endnu ikke kan løfte sløret for.

Vi forlader fængslet med indtryk nok til en hel roman og Juans afsluttende sætning: ”Den bedste chance for at komme ud er med et internationalt pres på Mexicos regering. Vi håber, I vil fortælle om vores situation hjemme i Danmark.”

Short URL for this post: http://tmblr.co/Zkrvex5eK_vC